Care este diferența între fuga lui Pacepa din 1978 și fuga lui Ghiță din 2016, dincolo de particularitățile celor două acțiuni și a epocilor în care ele au avut loc? De ce Pacepa este de multe ori tratat ca un erou, pentru că a trădat refuzând să execute ordinele lui Ceaușescu și este privit ca un erou care a încercat defectarea sistemului, iar Ghiță al cărui demers are în fond același rezultat este considerat trădător? Dacă Pacepa și-a făcut dezvăluirile în fața CIA, care i-a asigurat și protecția ulterioară, Ghiță le face în fața opiniei publice românești, diferența fiind una de abordare dată de epocă.
Ambele defectări, căci nu se îndoiește nimeni că ambii au fost oamenii sistemului, au dus la dezvăluirea dedesubturilor unor sisteme ale căror scopuri sunt înfrângerea votului popular, a democrației și urmărirea îndeplinirii unei agende, alta decât cea structurată de prioritățile cetățeanului contribuabil.
În cea mai recentă dezvăluire a lui Sebastian Ghiță ne este arătată fața hidoasă a serviciilor românești de informații, acea parte continuatoare a fostei securități, pentru care statul este vaca de muls, mijlocul de negociere și apanajul prin care îți pot îndeplini scopurile propuse sau negociate, iar mijlocele uzitate sunt provocarea, manipularea, destabilizarea, chiar aruncarea populației într-o răzmeriță, totul pentru atingerea scopurilor.
Din ce spune Ghiță, regretabilul eveniment Colectiv, venit parcă chiar atunci când era mai mare nevoie de el, a fost pretextul declașării unei operațiuni a unui serviciu secret care pe teritoriu străin ar dori răsturnarea guvernului. Numai că la acțiunea declanșată de evenimentul Colectiv nu e vorba de o țară străină, ci chiar de România, țara pe care cei din spatele acțiunii au jurat să o apere!