Prin sprijinirea europarlamentarului Laurențiu Rebega, liderul extremismului european, franțuzoaica Marie Le Pen a pus de fapt umărul la înființarea în România a unei formațiuni politice de orientare legionară. Așa cum a lăsat să se înțeleagă, din declarațiile date în presă, Marie Le Pen s-a aflat în România pentru sprijinirea mișcării politice create în jurul lui Laurențiu Rebega, adică Partidul Forța Națională. Partidul a primit decizia de înființare a Tribunalului București doar cu câteva zile înainte de eveniment.
Fotografie oficială, Marine Le Pen împreună cu camarazii români fondatori ai partidului
Statutul sau programul politic al partidului nu sunt publice deocamdată dar, dacă studiem cu atenție pagini web a europarlamentarului român, secțiunea ideologie, www.laurentiurebega.ro găsim reformulate, dezlânat și ambiguu, câteva din clișeele vehiculate în perioada de început a Legiunii Arhanghelului Mihail, numită și Mișcare Legionară. Termeni precum “loialitate necondiționată față de națiune și stat”, „reproiectarea unei noi viziuni constituționale” prin forța referendumului sau “statul garant al vieții socio-morale sănătoase” sunt expresii și obiective similare cu cele ale ideologiei naziste, cele ale fascismului italian și mai cu seamă din cele ale legionarismului românesc.
Dincolo de generalități, două puncte din capitolul http://www.laurentiurebega.ro/ideologie/ sunt până la confuzie similare cu cele scrise la începutul secolului XX de fondatorii legionarismului. Sub forma unui crez politic Laurențiu Rebega spune pe pagina sa web:
„Asumarea responsabilității național-creștine în vederea reformării pozitive a societății românești, în deplină consonanță cu spiritul națiunilor europene. Obiectiv realizabil prin aplicarea efectivă a tuturor strategiilor integratoare, proiectelor, programelor și soluțiilor sectoriale, care sunt garantul unei vieți socio-morale sănătoase, responsabile civic și cu o reală prosperitate economică individuală și națională”.
Pentru cei care au pierdut ideea, fiind vorba de un citat foarte alambicat, vă putem lămuri: expresia “național – creștin” definește, emblematic, distinct de celelalte forme de ideologie fascistă sau nazistă, orientarea naționalistă – fascistă românească. Termenul de „național – creștin” a apărut pentru prima dată la 9 februarie 1920, în ziarul „Garda Conștiinței Naționale”, în care Codreanu și Constantin Pancu au publicat „Crezul socialismului național-creștin”. Sintagma „creștin”, adăugată național socialismului german corespundea mentalității codreniste, ca un adaos specific românesc la curentul politic nazist, importat din Germania la acel moment.
Cea de-al doilea percept ideologic scris de „camaradul” Laurențiu Rebega pe pagina sa de web sună astfel:
“Plecând de la perceptele moralei creștine, sprijinirea si susținerea credinței în Dumnezeu, morală, adevăr și dreptate, singurele în măsură să mențină curățenia spirituală si comportamentul patriotic, fără de care nu există iubirea pământului, a trecutului și iubirea de țară.”. Un citat de pe site-ul sus amintit , cam fără logică dar din care nu lipsesc din nou niciuna din expresiile cheie ale propovăduitorilor legionarismului, precum nici apelul în exces la divinitate.
La nivel ideatic pasajul de mai sus are același mesaj ca și o scriere de propagandă legionară, căreia, din motive lesne de înțeles, nu o să îi dau numele, dar din care citez pentru comparație:
“Concepția legionară a fost din prima clipă categorică: numai o revenire pe drumul spiritualității creștine va putea răsturna situația de decădere morală a omului și de prăbușire socială a națiunilor. Deoarece, numai în structura spiritului religios noțiunile de „justiție” și „morală” sunt pure, „sacrificiul” este o constantă, iar „credința” o temelie.”
Având în vedere aceste similitudini dintre mesajele actuale ale europarlamentarului român Laurențiu Rebega și curentul ideologic legionar, ne putem da mai ușor seama de prezența altor figuri, la eveniment, aparent fără înțeles, precum membrii ai asociației civice Grupul pentru România, condusă de fostul candidat al PNL la primăria capitalei, Marian Munteanu, acuzat și el de opțiuni legionare. Figurile proeminente ale acestei asociații controlată de Munteanu au fost Stegarul Dac și actorul Florin Zamfirescu.
Semne de întrebare ridică prezența la acest eveniment, discutabil ca și încadrare politică, a unor nume cu rezonanță pentru armata română, precum generalul în rezervă Mircea Chelaru, fost șef al marelui stat major și colonelul în rezervă Mircea Dogaru, președintele SCMD. În opinia noastră, aceste prezențe la Sinaia pot fi explicate în două moduri: ori cele două figuri reprezentative ale armatei române habar nu aveau că participă la un eveniment organizat de un politician cu idei legionare susținute public, ori, cei doi s-au gândit că dacă au fost „tovarăși” o bună perioadă a vieții, acum la trecerea în rezervă, ei pot deveni „camarazi”.